home
ledlampen_in_huis
voordeel_ledlampen
ledlampen_ledspots
energiezuinige_verlichting
ervaring_ledverlichting
verkoop_ledverlichting
 
 

Veelgestelde vragen over LED lampen

Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neemt u dan even contact met ons op.

Wat is LEDverlichting?

Waarom kiezen voor LEDverlichting?

Wat betekent AC en DC?

Wat betekent GU10, MR16 (GU5.3), MR11 (GU4), E14, E27, PAR20 etc?

Wat is een openingshoek?

Hoe wordt lichtsterkte (of luminantie) uitgedrukt?

Wat betekent de term 'Luminantie'?

Hoeveel vermogen levert LEDverlichting?

Wat betekent de term 'Lichtsterkte'?

Wat betekent de term 'Openingshoek'?

Wat betekent de term 'Lichtstroom'?

Wat betekent de term 'Verlichtingssterkte (Lichtopbrengst)'?

Wat betekent de kleurtemperatuur van een lamp?
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Wat is LEDverlichting?

LED staat voor Light Emitting Diode. Dit is een speciaal soort diode (electrische component), die licht uitstraalt wanneer stroom (in de doorlaatrichting) er doorheen gestuurd wordt. Door de enorme technologische ontwikkelingen in de laatste jaren is LEDverlichting uitermate geschikt om uw conventionele verlichting (spotjes, gloeilampen, tuinverlichting, gebouwenverlichting enz.) te vervangen. LEDverlichting heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van uw conventionele verlichting, deze kunt u hieronder lezen.

 

Naar boven

 

 

2 Waarom kiezen voor Ledverlichting?

Led-verlichting heeft meerdere voordelen:

Laag energieverbruik
LEDverlichting verbruikt tussen 1,0 en 2,0 Watt vermogen, dit is vele malen minder dan een gloei- of halogeenlamp (vaak 50 Watt). Hierdoor kunnen op jaarbasis flinke bedragen bespaard worden op uw energierekening.

Lange levensduur
Voor LEDverlichting wordt vaak 50.000 branduren opgegeven, vaak wordt zelfs langer opgegeven (tot 100.000 branduren). Ter vergelijking: een normale gloeilamp heeft ongeveer een levensduur van 1.000 branduren. De lange levensduur biedt tevens een heleboel voordelen voor bijvoorbeeld openbare ruimtes, hotels en verlichting in hoge ruimtes zoals ontvangsthallen en trappenhuizen. De verlichting in bijvoorbeeld hotelkamers levert een energiebesparing op, minder handlingskosten en hotelgasten lopen minder risico dat ze geconfronteerd worden met kapotte lampen. Vervanging van lampen in hoge ruimtes zoals trappenzalen en bioscopen is minder vaak nodig, zodat het investeringen in werken op hoogte (trappen / hoogwerkers etc.) sterk beperkt wordt.

Duurzaamheid
LEDverlichting is zeer schok- en trilbestendig. De gloeidraad in ‘normale verlichting' is het zwakke punt, LEDverlichting heeft geen gloeidraad.

Directe veiligheid
LEDverlichting produceert (bijna) geen warmte. Hierin zit ook het grote verschil met de gloeilamp, waarin ongeveer 90% van de energie omgezet wordt in warmte. Doordat het niet of nauwelijks warm wordt, is het een zeer kindvriendelijke verlichting.

Indirecte veiligheid
Doordat LEDverlichting bijna geen energie verbruikt, is het helemaal niet duur om 's avonds en 's nachts rondom het huis verlichting te laten branden en zo de veiligheid te vergroten.

Geen straling
LEDverlichting geeft geen ultraviolette of infrarode straling af. Dat maakt de lichtgevende diodes geschikt voor toepassingen in voeding of textiel, of bijvoorbeeld om oude voorwerpen in musea te verlichten.

Snelle responstijd (ideaal voor digitale sturing)
LEDverlichting heeft geen 'opwarmtijd' nodig, zoals dat bij een spaarlamp of TL-lamp het geval is. Hierdoor is LED-verlichting zeer snel in- en uit te schakelen.

Naar boven

 

 

3 Wat betekent AC en DC?

AC betekent ‘Alternating Current' oftewel wisselspanning. Indien verlichting direct op het lichtnet (wat meestal voorkomt) aangesloten wordt, is het in Nederland altijd 230VAC (230 Volt Alternating Current). DC betekent ‘Direct current' oftewel gelijkspanning.

Naar boven

 

 

4 Wat betekent GU10, MR16 (GU5.3), MR11 (GU4), E14, E27, PAR20 etc?

Dit zijn allemaal gestandaardiseerde type-aanduidingen van een verbinding tussen lamp en fitting. Indien u een bepaald type fitting heeft, dient een lamp gebruikt te worden van hetzelfde type. Indien u niet zeker weet wat voor type lamp u nodig heeft, raadpleeg dan de handleiding, kijk of een type-aanduiding op de fitting staat of vraag iemand die er verstand van heeft, welk type u nodig heeft.

Naar boven

 

 

5 Wat is een openingshoek bij LED?

Een openingshoek is de ruimtehoek waar de bundel van een lichtbron zich verspreidt. Een gewone gloeilamp heeft een openingshoek van ruim 340°, omdat het uitgestraalde licht alleen bij de fitting wordt tegengehouden. Een spot heeft vaak een openingshoek van ongeveer 20°.

Naar boven

 

6 Hoe wordt lichtsterkte (of luminantie) uitgedrukt bij LEDlampen?

Lichtsterkte (mcd; milli candela) is de hoeveelheid licht die een lamp in een bepaalde richting uitstraalt. 1000 mcd (of 1 cd) is grofweg gelijk aan het licht van 1 kaars. Dit komt overeen met 1 lumen per steradiaal. Omdat dus gekeken wordt naar het licht dat rondom afstraalt (steradiaal), neemt de lichtsterkte van een LED kwadratisch af met de openingshoek. Bijvoorbeeld: 20.000 mcd op een oppervlakte van 1m2 is nog maar 5000 mcd. op 2m2. Vaak wordt een grote lichtsterkte gespecificeerd, maar dit geldt vaak voor een klein oppervlak.
Reken maar uit: een LED van 6000 mcd. met een openingshoek van 20° geeft méér licht dan een LED van 20.000 mcd met een openingshoek van 10°.

Naar boven

 

 

7 Hoeveel vermogen levert Ledverlichting?

Ten onrechte wordt het wattage van een lamp aangezien als indicatie voor het uitgestraalde licht. In werkelijkheid wordt de lichtopbrengst (lumen) als meeteenheid gebruikt voor de lichtopbrengst van een lamp. Het wattage van een lamp is een indicatie voor de verbruikte of geabsorbeerde hoeveelheid energie en niet voor de hoeveelheid uitgestraald licht. Veruit het grootste gedeelte van verbruikte energie (vermogen) van een gloeilamp wordt omgezet in warmte en slechts een klein gedeelte in licht. De verhouding tussen de geabsorbeerde energie en het uitgestraalde licht geeft in Lumen per Watt de lichtopbrengst aan.

Naar boven

 

 

8 Wat betekent de term 'Lichtsterkte' bij LEDverlichting?

Lichtsterkte is de hoeveelheid licht die een lamp in een bepaalde richting uitzendt. Lichtsterkte wordt uitgedrukt in candela.

Naar boven

 

 

 

9 Wat betekent de term 'Luminantie'?

Luminantie is de hoeveelheid licht, die door een lamp wordt uitgestraald. De grootheid wordt uitgedrukt in Candela per vierkante meter en is sterk afhankelijk van de doorlaatbaarheid en reflectie van de lamp.

Naar boven

 

 

10 Wat betekent de term 'Openingshoek'?

Een openingshoek is de ruimtehoek waar de bundel van een lamp zich verspreidt. Een normale gloeilamp heeft een openingshoek van ongeveer 340°, doordat het uitgestraalde licht alleen bij de fitting wordt tegengehouden. Een spot heeft vaak een openingshoek van ongeveer 20°.

Naar boven

 

 

11 Wat betekent de term 'Lichtstroom'?

Om te kunnen beoordelen of een ruimte voldoende verlicht wordt, is het nodig om te weten hoeveel licht de toegepaste lampen geven. Hierbij is de grootheid lichtstroom van belang omdat de lichtstroom een maat is voor de uitgestraalde hoeveelheid licht van een lamp. Afname van de lichtstroom tijdens het gebruik van lampen door veroudering en vervuiling is voor alle lampsoorten normaal. Voor halogeenlampen is deze echter nagenoeg nihil. Lichtstroom phi wordt uitgedrukt in lumen en is afhankelijk van de lichtsterkte volgens de formule: lichtstroom = lichtsterkte x openingshoek.

Naar boven

 

 

12 Wat betekent de term 'Verlichtingssterkte (Lichtopbrengst)'?

Verlichtingssterkte is de hoeveelheid opvallend licht (lichtstroom) per oppervlakte eenheid (m2). De verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in Lux (lx). In het algemeen wordt er gesproken van een gemiddelde verlichtingssterkte (E_gem). De formule om de verlichtingssterkte uit te rekenen is E = phi (lichtstroom) / A (oppervlakte). Voorbeeld: een lichtstroom van 5000 lumen valt op een oppervlakte van 5 m2. Dan is de verlichtingssterkte in Lux: 5000 lumen : 5m2. = 1000 Lux.

Naar boven

 

 

 

13 Wat betekent de kleurtemperatuur van een lamp?

De kleur van het licht heeft een grote invloed op de kleurbeleving van een ruimte. De kleurtemperatuur van de lichtbron speelt hierbij een essentiële rol. Licht wordt in de volksmond als koel of warm aangeduid. Voor een objectieve vergelijking van de kleurbeleving bij verschillende lichtbronnen zijn dergelijke subjectieve belevingen echter ongeschikt. Er is een behoefte aan een nauwkeurige schaal en deze wordt geboden door de term kleurtemperatuur. De kleurgradatie van het licht wordt vergeleken met het licht dat wordt uitgestraald door een sterk verhitte ijzeren staaf waarvan de temperatuur bekend is. Op deze manier kan de lichtkleur worden uitgedrukt door middel van een temperatuurwaarde in Kelvin (K). We noemen dit de kleurtemperatuur (Tk). In de praktijk kan van de volgende categorieën worden uitgegaan:

  • 2500-2800 K: extra warmwit
  • 2800-3500 K: warmwit
  • 3500-5000 K: neutraalwit
  • >5000 K: koelwit
     

 

Naar boven